Λαϊκοί χοροί

Ζεϊμπεκικο - Ιστορία και πληροφορίες

Ο Ζεϊμπέκικος ήταν καθαρά ανδρικός χορός, αργός και βαρύς που περιελάμβανε πολύ συχνά επέδειξη οπλομαχητικής. Με την πάροδο του χρόνου ο ζεϊμπέκικος χορός διαφοροποιήθηκε διατηρώντας όμως τα βασικά του χαρακτηριστικά και πάνς απ’ όλα διατηρήθηκε ο μοναδικός και τόσο χαρακτηριστικός ρυθμός του, τα 9/8 που αναλύονται σε 2/8+2/8+2/8+3/8.

Για τον ζεϊμπέκικο αρκούν τέσσερα τετραγωνικά δάπεδο για να εκφραστεί χορευτής. Ο ζεϊμπέκικος είναι καθαρά χορός του αυτόσχεδιασμού, συνεπώς ο κάθε χορευτής χορεύει τον εντελώ δικό του ατομικό ζεϊμπέκικο, με τις δικές του φιγούρες και στροφές. Ο Ζεϊμπέκικος χορεύεται σύμφωνα με το σωματικό βάρος και την ηλικία του χορευτή, και με τα χέρια σε στάση δέησης ή ικεσίας.

Με ευκολία εναλλάσονται οι φιγούρες του χορευτή, σκύβει, περιστρέφεται στο ένα πόδι, δήθεν πέφτει, ξανασηκώνεται, δήθεν χάνει το ρυθμό και το ξαναβρίσκει, τινάζεται, χτυπάει με την παλάμη του τις φτέρνες του, κάνει ακόμα και τον μεθυσμένο.Αποκλείεται ένας μάγκας να χορέψει χωρίς μεράκι ή νηστικός από πιοτό.

Η συζήτηση αν ο ζεϊμπέκικος είναι μόνο αντρικός χορός έχει πια μόνο θεωρητική αξία,αφού οι πίστες στα κέντρα διασκεδάσεως γεμίζουν από ισάριθμους άντρες και γυναίκες. Στα Λαϊκά κέντρα, προηγήθηκαν οι γυναίκες ελευθέρων ηθών που πήγαιναν στα μπουζούκια χωρίς τη συνοδεία αντρών και οι πιο τολμηρές σηκώθηκαν κάτω από τα βλέμματα επιτίρησης αλλά και κρυφού θαυμασμού. Οι γυναίκες διεκδηκώντας ισοτιμία στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, ένιωσαν την ανάγκη να εκφραστούν κι αυτές μέσα από ένα χορό που επιτρέπει να εκδηλώσουν πολύ παραστατικά, αυθόρμητα και δημιουργικά τα συναισθήματα τους.

Παρ’ όλα αυτά, ο ζεϊμπέκικος παραμένει βαθιά ριζωμένος στην κουλτούρα μας. Όλα αυτά έκανα τον ζεϊμπέκικο έναν από τους πιο δημοφηλής και προσιτούς χορούς της χώρας μας και κυριώς λόγω της δυνατότητας του αυτοσχεδιασμού.

Στην Burn the Floor διδάσκονται ταπέρα από τα παραδοσιακά βήματα ο ρυθμός αλλά και τα γενικά χαρακτηριστικά του ζεϊμπέκικου. Επίσης, δίδονται οδηγίες και γνώσεις που κάνουν πιο εύκολο και θεαματικό τον αυτοσχεδιασμό.

Έτσι μέσα σε λίγα μαθήματα όποιοσδήποτε από εσάς μπορεί να μάθει τα μυστικά αυτού του υπέροχου χορού που θα τον κάνουν να ξεχωρίζει στην πίστα αλλά και να τραβάει πάνω του όλα τα βλέμματα θαυμασμού.

Χασάπικο - Ιστορία και πληροφορίες

Ο χασάπικος προέρχεται από την Μ. Ασία. Ήταν συντεχνιακός, ανδρικός χορός και οφείλει την ονομασία του στους Χασάπηδες ή Μακελάρηδες των Βυζαντινών χρόνων. Πλέον σήμερα χορεύεται ομαδικά από άνδρες και γυναίκες, Περιελαμβάνει θεαματικές αλλά και αρκετά δύσκολες φιγούρες με μεγάλη ποικιλία.

Χασάποσέρβικο - Ιστορία και πληροφορίες

Ο χασαποσέσβικος είναι η σέρβικη παραλλάγή του Χασάπικου και είναι σλάβικης καταγωγής. Χορεύεται ομαδικά από άνδρες και γυναίκες με πηδηχτά βήματα, όπως και όλοι οι χοροί τω Σέρβων.

FIND US

Newsletter